ponedjeljak, 21. svibnja 2012.

Artičoke kakve trebaju bit

Artičoke se na mojoj toplisti najdraže hrane nalaze među prve 3, uz balančane i biftek.
Navodno siromaško jelo, obzirom na skromne sastojke, zapravo je prava poslastica za prosječno nepce napaćeno uobičajenim jednoličnim jelovnikom.

Sezona je, a ja sam ekskluzivno iz Orašca dobila 10 komada, pravih pravcatih, divnih, mesnatih artičoka srednje (taman) veličine i kilo boba.

Artičoke moraju bit zelene, a ne ljubičaste. Moraju imat zaobljene vrhove, a ne oštre.
I ništa se ne kida, sječe, odlama, osim baš štapova na kojima rastu i pripadajućih listova.
Dakle, nakon osnovne obrade, bacaju se u hladnu vodu s malo octa, poklope pjatom (tanjurom) da potonu i puste preko noći (može i kraće, ali ja volim bit sigurna da su sve bube izašle vani)

U međuvremenu, ujutro ili kad već, počnemo s pripremom. 


Češnjak nasjeckamo na stine kockice, bob i grašak očistimo, te ubacimo u zdjelu. U istu zdjelu ubacimo krušne mrvice, papar i malo soli i izmješamo da dobijemo ujednačenu heterogenu smjesu. Imajmo na umu da je sve SIROVO, ništa nije prethodno skuhano. 
Sada uzimamo artičoke, jednu po jednu, malo ih gnjavimo tj. širimo latice i između latica sipamo smjesu s krušnim mrvicama i ostalim sastojcima. 


 


Tako “napunjene” artičoke slažemo u lonac, da budu zbijene, i da gledaju prema gore. Nakon što smo ih poslagali, svaku artičoku zalijemo obilato maslinovim uljem. 



Ostatak smjese s krušnim mrvicama, boba i graška prospemo u lonac po artičokama i nalijevamo vode do vrha, poklopimo i stavimo na laganu vatru da se kuha dugo, dugo. 

Povremeno treba provjeriti da se nije previše zgusnulo, probat toć i eventualno posolit, popaprit, zauljit... Ako je pregusto, slobodno dodat još vode i pustit da kuha. I otprilike kad su zrna boba gotova, gotovo je i sve ostalo.


A kako ne jede? Laticu po laticu čupamo i zubima stružemo divno gorkasto-slatko meso, dok ne dođemo do srca koje je božanstvenog i neopisivog okusa. Svako toliko uzmemo žlicu toća koji je zapravo glavna zvijezda ovog jela. Slatki grašak i bob, aromatični češnjak i divno maslinovo ulje čine čuda za krušne mrvice i vodu, sve sa čarobnom aromom artičoke.

Fotka im ne laska, no ovo maslinastozeleno blatnjavo čudovište je jedna od najukusnijih (a bome i zdravih) stvari na planetu.




Potrebne stvari:

lonac
artičoke
bob
biž tj. grašak
česan
krušne mrvice
maslinovo ulje
papar
sol
voda

Omjeri su opcionalni.