ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Patka al' dubrovačka ljuta naranča

I tako smo napravili još jedan ručak. I kako to uvijek biva, one fotke napravljene dan prije ili prije samo objeda, puno bolje ispadnu od onih napravljenih za samog obroka. Razlozi su očiti - glad, šušur, žurba da se što prije iznese na stol, da bude toplo dok se počne jest. Tako i aranžiranje nije nešto suvislo, dok vruća patka sjeda na stol, a pire tek izlazi iz pećnice. Pa evo, redom, kako iđaše.

APERITIF
Ovo je samo tako Jamie Oliver. Kako tu u Dubrovniku imamo televiziju, a ja pak dojim, pa dok dojim eto gledam 24 kitchen. I bome sam odgledala svih 20tak repriza Jamievog obiteljskog Božića. I sve mi se svidjelo. Pa smo u Lidlu nekidan našli moje omiljeno grožđe bez koštica. Pa reko zašto ne. Kao i Jamie, sledili smo grožđe, čokoladu koju smo imali u špajzi polomili, iako nije najkvalitetnija čoksa, dobra je. Sleđeno grožđe je zbilja odlično. Sorbet. Kako nema koštice, divno je i idealno za jest. Uz to se naravno služi rakija, i to domaća travarica iz Vela Luke, kao i domaća šljivovica iz Čazme, koja je usput rečeno, ispečena prije punih 32 godine, kad se moj muž rodio <3





















PREDJELO
Pijat od domaćih svinjskih derivata - hamburger, šunka, panceta i lardo. Lardo je eksperiment. Sljedeće godine će bit još bolji.



Hladetina od domaće svinje, nogice i uhica. Najbolje komadi :) Majka je odradila hladetinu restoranski, i jeli smo je s ljutom narančom. Tako to rade ođe ;) Ispod je naravno, domaći kruv. Sa zobenim sjemenkama. I Ce vitaminom. Nevjerovatno koliko dugo kruh tako sačuva svježinu. Bude mekan. Divan. Otkriće, totalno.



 GLAVNO JELO
Domaća raca u soku od ljute naranče i klementine, s mažuranom, maslinovim uljem i medom, s pireom od korjenastog povrća i krumpira s maslacem. Ovo je bilo toliko dobro, iako patka izgleda grozno i karbonizirano, kao da je prezivjela teroristički napad. Sokovi su se izgleda malo previše upekli, ali to nas nije spriječilo da je svedemo na kostur. Mast se svela na minimum, tako da je kožica bila iznimno jestiva, a meso je bilo neopisivo sočno. Nije zaludu duck al oranž najpopularniji recept koji padne na pamet kad se spomene patka, a bome nije ni čudo da se odlično spaja sa soja sosom kad je pekinška patka izašla iz kine, kao i soja sos. Zgodno je napomenuti da je patku uzgojila moja svekrva. Najdivnija žena na svijetu. Free range kvalitetno meso, uzgajano i zaklano na najhumaniji mogući način. Sretno meso :) Naranče su dubrovačke, ubrane untuar zidina, a mažurana je iz Vela Luke. Ovo je predivan spoj kontinenta, juga i otoka. Kao i naš sin, LOL.
Pire je pak posebna priča. Pjenasto i lagano, grubo izmečeno korjenasto povrće (celer, peršin, mrkva + krumpir) obogaćeno maslacem i samo lagano posoljeno, te kratko zapečeno u pećnici. Hvala Jamie Oliver na idejama. Iako ništa od ovoga nije točan Jamiev recept, njegov utjecaj je (barem meni) jasno vidljiv.



























DESERT
A sada napokon, i ashure, ašura, hašura ilitiga puding od svega i svačega. Ovo je toliko jednostavno, a toliko SAVRŠENO za klopat. Oduševljena sam, oduševljena, oduševljena i mislim da ću ga spremit opet, za sutrašnji novogodišnji ručak. Ovo je bio prednovogodišnji ručak.
Ne poštujem nikakvu tradiciju u vezi s ovim jelom, sve o tome možete čitat na internetu, ja se neću pravit pametna. Al toliko je dobro i ja zbilja uživam u njemu.


























Dakle, u ovo čudovište je išlo sljedeće:
ječam, proso, sok od naranče i limuna, filetirana klementina, vanilija, lovor, cimet, kardamom, muškatni oraščić, bademi, kuhani orasi, lješnjaci poprženi, brazilski i indijski oraščić, jabuka, kruška, suhe šljive, suhe marelice, smokve, arancini, datulje, kandirani limun i papaja, grožđice, šećer, brusnice, šipak, gustin.
Ječam, proso i orahe skuhamo, nakraju sve ubacimo u jednu teću, podlijemo vodom prema želji, pustimo da još jednom zakuva, ako je pre rijetko dodamo gustina malo i lijevamo u zdjele i posipamo šipkom kad se ohladi. Milina. Ovo je najbolji desert ikad. 29 sastojaka. Arome začina su prekrasne, grickavost orašastih plodova je nenadmašna iako su kuhani, a šećera sam stavila jako malo, samo 6 žlica na količinu ovih sastojaka. Stavila bi i meda, ali ga nisam mogla nać a bila mi je preša. Danas ću opet napravit ovo. Fakat je ODLIČNO.

















I da spomenem domaću klasiku koja nadmašuje sve navedeno, djelo ruku moje svekrve - domaći kolači.
Vanil kiflice po receptu starom 140 godina, salenjaci, trubice, krašotice (raspuknutići, kako ih neki zovu). 


























I eto, to je to. Nije Božićni ručak, nije ni novogodišnji, nego onaj između :) 
Svakako planiram dijetu nakon 2.2. O tom po tom, bit će evidentno iz sljedećih postova. 
Al neka traje dok traje, tek je Silvestrovo!!! Imam još danas i 2 dana.

subota, 29. prosinca 2012.

Novogodišnji hamburger


























Ništa specijalno. Samo hrga mljevene malomasne govedine s divnim prilozima u manje divnom pecivu (kasno smo se sjetili, a imam i malo odojče koje ko zna kad će zacvilit)
U novoj tavi koju je đed mraz donio baki. Pečene paprike, bukovače na maslinovom ulju s malo petrusina, rikulica, pomadora, ljutoga malo i slatkoga senfa. Ubili su boga u nama danas ovi hamburgeri.
Sutra ćemo peć patku al' dubrovačka gorka naranča, i nakraju smo odlučili puricu rastrančirat i napravit prsa alla wellington u lisnatom s brusnicama (nadahnuo nas Jamie Oliver)

Nego, pripremamo nekakav hibrid između ašure tj. hašure tj. ashure i koljiva. Samo zato jer imamo sve sastojke doma, (oke, neke je baka sad kupila kad je bila vanka, zato jer joj je bilo usput...)  i onih 5-6 šipaka što su umalo strunuli na balkonu.

Evo vidite na vikipediji šta će to bit. U našem će bit prosa, naranača, arancina, suhih smokava, šipka, jabuke, cimeta, kardamoma, vanilije, ječma, badema, oraha, lješnjaka... I štogod još nađemo u Frizhideru.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ashure

Iden sad malome grijat rukice. Ođe neki buretak puha.



utorak, 25. prosinca 2012.

Božić... paštete, kruh, oslić i blitva, Zmaj.

Aaaaa. Udah, izdah. Disleksija. Nego eto me. Malo opet kuvam.
Za početak, doručkaste dvije paštete. Lijeva od guščjih jetrica, desna od zečjih tj. kunić-jertica. I kako što uvijek naglašavam - organski uzgoj. Domaća hrana. Guske iz Orovca, kunići iz Donjeg Draganeca. Maslac iz butige. Ovo su specijalno božićni okusi, posebno ova kunić-jetra. A evo i zašto:


















BOŽIĆNA ŠTRUDEL PAŠTETA OD KUNIĆ-JETRICA (desno - tamnija)
Na komadićku maslaca s malo ulja popržimo jednu oveću golden delišs oguljenu jabuku narezanu na male kockice. Dodamo puno cimeta i malo ljute paprike. I to neka se malo popriga. Na to dodamo kunić-jetra i slatkog senfa. Pirjamo. Posolimo po volji. Na kraju malo mažurane. I sve to zblendat s puno maslaca. Ohladit i služit uz domaći kruv. E kako je to divan i bogat okus!!! Slatkasto i cimetasto, ko da jedeš nutelu, ali slanu s okusom zeca.

BOŽIĆNA PAŠTETA OD GUŠČJIH JETARA (lijevo - svjetlija)
Početak je sličan. Na maslu i maslinovom ulju popržimo oguljenu jabuku, ali greni smit. Uz to na maslo dodamo još kapulu jednu i malo česna. Na to bacimo guščja jetrica. To nisu šopane guske. To su free-range guske od tetke Marije. Jetrica su im ko pileća. Možda malo veća. I onda pirjamo. Posolimo po volji, dodamo slatki senf i stavimo puno puno krupno tucaog šarenog papra - napokon u dućkasima imaju šareni papar u zrnu a da nije u mlincu! I sve to fino u multipraktik i stavit jedan maslac na to i amen. Odlična je. Baš pašteta. Ono. Fina i bogata. Paprena.

DOMAĆI KRUV
U kilo brašna dodamo tri kvasca iz kesice, malo soli i pola žličice C vitamina (ovo je TAJNA!!!). Ulijemo šest-sedam deca vode i malo maslinovog ulja. I muljamo, pa mijesimo, pa pustimo da se uzdigne dva puta. Pečemo kruv. Ja pekla u obliku kifle. I jedan sam napravila s komadom šunke u njemu. To za tete Ivanu kojoj smo danas bili na objedu i PREJELI SE <3

I to troje smo doručkovali. Nas troje. I još malo sira i vrhnja... malo šunkice, komadić oslića od jučer... Naime, bakalar je posebna priča ove godine. Bilo ga je i bit će ga. Ali ne za Badnjak. Radila mi majka domjenak na poslu. Pa ja malo uskočila. Mutila bakalar i jela bakalar. I sve ostalo. Al kažem, o tom po tom. To je druga priča. Vratimo se na doručak. Da. Lijepo se tovimo.















Jučer je dakle na meniju bilo sljedeće:
POHANI FILE OSLIĆA TEMPURA STYLE + BLITVA S PATATAMA I PAZIJA/divlje zelje
& domaći kruv (eno ga, velika kifla viri iza ribice)
Eno ga gore. Mislim jednostavno je. Blitvu očistit i oprat. Papate isto. Nakraju sve skup asmečit i obilno polit maslinovim uljem. Ribu filetirat. Posolit i pobrašnit dobro da ne bude mokra. U jednoj teći ugrijat ulje, u drugoj teći napravit smjesu za pohanje od brašna, 3 žutanjka i jednog jajeta i mineralne hladne. Da bude prilično rijetka. I u to močit ribu i prigat dok nije gotova.

A evo i blitve. Nije neka fotka.
















Nego da, preselili smo se u Dubrovnik. Sad smo tu. Neko vrijeme. Mali raste. Spava po noći. Smije se. Posla ima. Klope ima. Sve je dobro. Radila sam i kolača. Tj. keksa. Ja ne znam radit kolače.




Ovi lijevo su isto ko i ovi desno samo je glazura različita. Neki đinđerbred medenjaci, moram ih ljepše pofotkat. To ne stignem. Stignem i peć i kuvat al se ne stignem bavit fotografijom. Jebiga. Idem sad muža ljubit i odmarat dok nam dijete spava. A evo i najljepšeg djeteta na svijetu. Čestita vam Božić svima koji ste došli do kraja ovog posta ;)