ponedjeljak, 13. lipnja 2011.

Rizhoto od teletine



Evo jednog simpatičnog jelca, jednostavnog bezglutenskog all-time-favorita. Radi se dakle o telećem rižotu.
Treba vam:
- teletina
- riža
- kapula
- mrkva
- ulje i maslac
- malo bijelog vina
- neke gljive
- sol, papar, vegeta
- voda ili mesni temeljac

A priprema se ovako:
Narežete teletinu (koji god komad našli u vašem Frizhideru) na duguljaste komadiće.
U malo dublju tavu na maslac koji ste rastopili u nešto ulja popržite malo luk, i dodate meso.
Gljive po želji možete ali i ne morate - i ubaciti u to, te pustiti da neko vrijeme kuha, u nadi da gljive neće pustiti puno vode - NEMOJTE IH PRATI tj. namakati. Gljive je dovoljno promeljati u rukama ispod mlaza vode, što kraće, jer popiju puno vlage i onda postanu gumene, i nikad da ta voda ispari, sto problema. Bukovače recimo, NI SLUČANO nemojte prati, već ih krpom ili nožićem operirajte od eventualnih nečistoća. One ionako rastu u sterilnom okruženju, a ako se i koja bakterija nađe - skuhat će se tokom pripreme.

Zatim dodate rižu - na suho. Koliko riže? Nemam pojma. Koliko vam treba.
Pržite tako rižu s navedenim, na suho, dok riža ne pobijeli tj. dok se stvari ne počnu lijepit po dnu tavice.
Zatim podlijete s vinom. Pola deci je sasvim dovoljno, ali dopušteno je naravno i eksperimentirati.
Nakon što je vino iskuhalo, podlijevati s vodom ili nekim finim mesnim temeljcem, ukoliko je pristuan, dok riža ne bude kuhana.
I to bi bilo to.
Služiti uz razne maštovite salate ili jednostavno posuti parmezanom. Ili i jedno i drugo. Neko fino vino nika nije na odmet.

Nema komentara:

Objavi komentar