srijeda, 12. lipnja 2013.

Keksi za odojčad + rižino mlijeko

















Eto, naš osmoipolmjesečni sisojed malo pomalo prelazi na krutu hranu, pa opet malo više boravim u kuhinji čarobirajući deminutive. Em mrkvicu, tikvicu, brokulicu, graškić, rižicu, palenticu, ovo i ono.
Predstavili smo našem Zmaju keksolino u njegovom 6. mjesecu, i obožava ga. Je, napadajte me sad kako to nije zdravo ni prirodno, kako šećer (kojeg i ovi keksi sadržavaju) se ne treba davat maloj djeci, ko ko ko daaa, odslušat ću vas kokoši, nije problem. Isto tako ja vama neću kokodakat čime vi hranite svoje klince i šta same jedete kad niko ne gleda. Tek toliko, da se ogradim od glupiranja pokoje pametnjakovićke.

Dakle keksi. Mala doza, to ionako ne bi smjelo puno stajat. 

DOMAĆI KEKSI #1
- 60 g maslaca
- cca ¾  šalice oštrog pšeničnog brašna
- 1 manji žumanjak
- 6 žličica rižinog mlijeka (odnosno prema potrebi)
- jedna čajna žličica smeđeg šećera (demerara)
- na vrh noža cimeta
- na vrh noža sode bikarbone
Maslac i brašno “umrviti” i dodati žumanjak. Po potrebi dodavati brašno i rižino mlijeko do željene konzistencije (gusta pasta koja se ne lijepi). Dodati sodu bikarbonu, cimet i šećer. Umijesiti još jednom, ali ne previše da ne postane žilavo. Oblikovati kuglice, poredati po plehu i malo spljoštiti. Peći na 150 stupnjeva uz ventilator, cca 20-30 minuta, dok ne otvrdnu. Paziti da ne zagore.

Služe se kao topla kašica, rastopljeni tj. natopljeni u mlijeku. Kojem mlijeku? Rižinom, naprimjer, jer nam je kravlje još uvijek off limits. Pa evo i tog recepta, koji je odokativna kompilacija procjena recepata iz raznih izvora. Moram reć da je okusom FAKAT OKE. Nije baš najdivnija stvar na svijetu ali je FAKAT OKE. Okusom (od sada isprobanih adaptiranih, sojinih, zobenih) najbliže majčinom mlijeku.

RIŽINO MLIJEKO
- 400 g skuhane smeđe riže
- 1 litra vode
- prstohvat soli
- 4 čajne žličice smeđeg šećera (demerara) ili nekog drugog prirodnog slada
Rižu procijediti i staviti u blender. Dodati hladnu vodu i ostale sastojske i blendati. Procijediti kroz grublje sito. Procijeđenu kašu od riže vratiti natrag u blender i dodati pola procijeđenog mlijeka. Ponovno zblendati i procijediti kroz isto grubo sitno. Oprati blender, te u njega uliti mlijeko, još jednom zblendati i procijediti kroz fino sito ili gazu. Rashladiti i piti, kažu da može stajati u frižideru do 2 tjedna. Ja ne bih bila toliko sigurna, i smatram da bi ga bilo dobro potrošiti u roku 3-4 dana.

Čak kava s rižinim mlijekom nije skroz grozna, kao s npr. zobenim. Ali to su sad već osobne preference.
Eto, to je to za sada... Mi inače držimo neku dijetu od 3 tjedna (cijela familja osim maloga) gdje se jedu svaki drugi tjedan po jedna stvar u danu u neograničenim količinama. Tako da nam je jučer bio dan od kuhanoga mesa, danas je dan od riže, sutra je dan od mliječnih proizvoda. Nismo gladni, al bome nije da nešto specijalno kuhamo. Kad završe ta tri tjedna ćemo vidit na šta ličimo.

Dakle, vidimo se za tri tjedna, u međuvremenu možda padne recept za današnje kekse bez šećera, sa suhim voćem, koji se upravo hlade na pladnju... sve ovisi o ocjeni stručnog žirija :)

Nema komentara:

Objavi komentar