utorak, 25. prosinca 2012.

Božić... paštete, kruh, oslić i blitva, Zmaj.

Aaaaa. Udah, izdah. Disleksija. Nego eto me. Malo opet kuvam.
Za početak, doručkaste dvije paštete. Lijeva od guščjih jetrica, desna od zečjih tj. kunić-jertica. I kako što uvijek naglašavam - organski uzgoj. Domaća hrana. Guske iz Orovca, kunići iz Donjeg Draganeca. Maslac iz butige. Ovo su specijalno božićni okusi, posebno ova kunić-jetra. A evo i zašto:


















BOŽIĆNA ŠTRUDEL PAŠTETA OD KUNIĆ-JETRICA (desno - tamnija)
Na komadićku maslaca s malo ulja popržimo jednu oveću golden delišs oguljenu jabuku narezanu na male kockice. Dodamo puno cimeta i malo ljute paprike. I to neka se malo popriga. Na to dodamo kunić-jetra i slatkog senfa. Pirjamo. Posolimo po volji. Na kraju malo mažurane. I sve to zblendat s puno maslaca. Ohladit i služit uz domaći kruv. E kako je to divan i bogat okus!!! Slatkasto i cimetasto, ko da jedeš nutelu, ali slanu s okusom zeca.

BOŽIĆNA PAŠTETA OD GUŠČJIH JETARA (lijevo - svjetlija)
Početak je sličan. Na maslu i maslinovom ulju popržimo oguljenu jabuku, ali greni smit. Uz to na maslo dodamo još kapulu jednu i malo česna. Na to bacimo guščja jetrica. To nisu šopane guske. To su free-range guske od tetke Marije. Jetrica su im ko pileća. Možda malo veća. I onda pirjamo. Posolimo po volji, dodamo slatki senf i stavimo puno puno krupno tucaog šarenog papra - napokon u dućkasima imaju šareni papar u zrnu a da nije u mlincu! I sve to fino u multipraktik i stavit jedan maslac na to i amen. Odlična je. Baš pašteta. Ono. Fina i bogata. Paprena.

DOMAĆI KRUV
U kilo brašna dodamo tri kvasca iz kesice, malo soli i pola žličice C vitamina (ovo je TAJNA!!!). Ulijemo šest-sedam deca vode i malo maslinovog ulja. I muljamo, pa mijesimo, pa pustimo da se uzdigne dva puta. Pečemo kruv. Ja pekla u obliku kifle. I jedan sam napravila s komadom šunke u njemu. To za tete Ivanu kojoj smo danas bili na objedu i PREJELI SE <3

I to troje smo doručkovali. Nas troje. I još malo sira i vrhnja... malo šunkice, komadić oslića od jučer... Naime, bakalar je posebna priča ove godine. Bilo ga je i bit će ga. Ali ne za Badnjak. Radila mi majka domjenak na poslu. Pa ja malo uskočila. Mutila bakalar i jela bakalar. I sve ostalo. Al kažem, o tom po tom. To je druga priča. Vratimo se na doručak. Da. Lijepo se tovimo.















Jučer je dakle na meniju bilo sljedeće:
POHANI FILE OSLIĆA TEMPURA STYLE + BLITVA S PATATAMA I PAZIJA/divlje zelje
& domaći kruv (eno ga, velika kifla viri iza ribice)
Eno ga gore. Mislim jednostavno je. Blitvu očistit i oprat. Papate isto. Nakraju sve skup asmečit i obilno polit maslinovim uljem. Ribu filetirat. Posolit i pobrašnit dobro da ne bude mokra. U jednoj teći ugrijat ulje, u drugoj teći napravit smjesu za pohanje od brašna, 3 žutanjka i jednog jajeta i mineralne hladne. Da bude prilično rijetka. I u to močit ribu i prigat dok nije gotova.

A evo i blitve. Nije neka fotka.
















Nego da, preselili smo se u Dubrovnik. Sad smo tu. Neko vrijeme. Mali raste. Spava po noći. Smije se. Posla ima. Klope ima. Sve je dobro. Radila sam i kolača. Tj. keksa. Ja ne znam radit kolače.




Ovi lijevo su isto ko i ovi desno samo je glazura različita. Neki đinđerbred medenjaci, moram ih ljepše pofotkat. To ne stignem. Stignem i peć i kuvat al se ne stignem bavit fotografijom. Jebiga. Idem sad muža ljubit i odmarat dok nam dijete spava. A evo i najljepšeg djeteta na svijetu. Čestita vam Božić svima koji ste došli do kraja ovog posta ;)








1 komentar: