četvrtak, 16. lipnja 2011.

Parmigianino (takozvani)


Ovo bi bilo moje najdraže jelo-prilog IKAD. Toliko okusa u jednom zalogaju, na jednom mjestu - totalni umami. Balančana koja peče nepce, parmezan koji pojačava dojam, i salsa koja topi sve to u ustima.
Način pripreme je prilično jednostavan. Ja nikad neznam koliko čega točno ide, a neka su jela prespecifična jer nikad ne znate kako će se sirovine ponašat. Nekad će balančane bit pre-suhe pa će popit puno ulja, nekad će pire od rajčice bit pregust, nekad će kapule bit manje, nekad zaboravim česan... Sve u svemu, odokativna metoda je majka svih nauka. Kuhanje nije laboratorijska disciplina, nego (relativno) zdrav razum i nekoliko dobrih lonaca. Pa krenimo:

- nekoliko balančana
- maslinovo ulje
- pelati i pire od pomadora
- česan i kapula
- parmezan
- stonska sol, papar, umeboshi, šećer, mažurana
- bosiljak



Prvo i prvo - staviti kuhat salsu/šalšu. Popržiti luk na maslinovom ulju, lijepo ga zdinstati da ne zagori. Po potrebi dolijat malo vode uz miješanje. Tako će se luk lijepo skuhat i bit će mekan. Zatim dodati nasjeckani česan i kratko ga pustit da se kupa s lukom. Zatim nasjeckane pelate ubacit u to i malo dinstati neko vrijeme, da se poveže. Onda ubaciti ostatak soka od pelata i pire od pomadora. Pustiti da kuha još neko vrijeme, odokativno procjeniti kad počne isparavati. Krećemo na začine. Ovisno o količini, dovoljna je jedna do dvije žličice šećera. Ja ga obično samo prospem iz tegle pa koliko ispadne ispadne. Šećer će dati onu karamelastu notu, a i smekšat će kiselost pomadora. Dodamo umeboshi, ali oprez! Ta tekućina (ima je za kupit u svim "bio" dućanima) je prilično slana - čak 35% je sol, pa ga ne treba puno. Jedna do dvije velike žlice će biti sasvim dovoljne. Tad možete i papar stavit, koji ste prethodno zatukli u mužaru ili istresli iz kesice. 
Pričekati da prokuha, i probati. Ako nije suviše slano, dodati još malo soli - po želji, ali imati na umu da će se salsa još svesti, i da će biti žešća nego dok se kuha. 
Sada već možemo pripremiti mažuranu i bosiljak, koje smo nasjeckali na fine sitne komade. Da vam pravo kažem, meni se peršin već gadi. Ali ako ga volite, samo ga lijepo uvalite u salsu. Nastavljamo kuhati, dok ne bude gotovo :D hehe, salsa se inače kuha duuuuugo, kako bi se dobila konzistencija maltene - pekmeza.
Ali ako ste u frci, bitno da luk nije sirov :)

Dok se ta slasa kuha, pripremaju se balančane ili patliđani. Nakon što se operu i nasječu na duguljaste ploške ili poprečne kružne - kako vam volja - nije ih potrebno soliti/tiskati/cjediti. Neki ljudi će reći da ne vole gorčinu patliđana. A ja im kažem - pa nemojte ih onda jest!
Dakle, patliđane treba pržiti ili u pećnici peći ili na roštilju okretati, da budu gotovi. Kako bi to inače radili. I kad su spremni, sitno ih se posoli i stavi sastrane.

U međuvremenu je potrebno otvoriti parmezan - što ga je više - to bolje. On zapravo povezuje sve slojeve u ovom složencu koji se jede hladan.

I sada slijedi zabavni dio.
U terinu ili neku pametniju posudu - lim za kolače, vatrostalnu posudu ili što već - ređamo redom red prženih balančana, red salse od pomadora, red parmezana koji mora pokriti cijelu površinu. Zatim dalje - red balančana, red salse, red parmezana, i tako u nedogled ili dok ne presušite s materijalima. Kad je gotovo, pričekati da se ohladi tj. stisne, obrnuti da izgleda kao torta (ili izvaditi iz kalupa za tortu), posuti parmezanom, garnirati cherry rajčicom i bosiljkom i jesti dok se ne pojede.

Nadam se da sam pomogla. Ako nisam, javite se na mail frizhider@gmail.com :P

Nema komentara:

Objavi komentar