nedjelja, 10. srpnja 2011.

Pate od pilećih jetrica (i salata)


Napokon da su moji "ramekins" poslužili kčemu. 
Dobili smo nekih 20 deka domaćih jetrica, svježe zaklanih pilenaca. Mi jako volimo jetrica, a pileća su mi na  2. mjestu najdražih iznutrica - IKAD (na prvom mjestu su svinjska <3 mmmm)
Shodno tome, kod tete Veronike smo uboli maslaca, snašli se s novim štapnim blenderom i uz pomoć onih 10 kila kuharica koje spomenuh - uradih svoj prvi pate.
I tako očistih jetrica od onih dosadnih malih žilica. Ubacih ih u blender i smljeh.
U medjuvremenu sotirah na maslacu 2 mini glavice luka i 3 pinjule česna (sve domaće, iz istog izvora kao i jetrica) i to ubacih u krvavo-ljigavi blender-mix. Nadalje, u tu žitku masu ubacih cca 10 deka omekšanog masla (bio je na sobnoj temperaturi od +34, op.a.), jedan ljuti feferon s balkona i opet upalih blender. Dodah soli i izlih u male keramičke posudice, pokrih alu-folijom, ubacih u banjamariju i u peć na 150 celzijusa. Piše u receptu da se doda malo šeri brendija, papra, al niš od toga nismo imali - sramota!
Isto tako piše u receptu da se peče cca 20 minuta. E pa ove su se znojile u pećnici skoro sat vremena. Na kraju sam makla alu foliju s vrha, i promatrala kad će nestat krv. I kad sam bila uvjerena da je nestala... Patete su bile gotove.


Kako smo mi bezglutenski ljudi, zamjena za kruh nam nije nešto dekorativna. Ali jednog dana, opet ću radit kruh, makar za druge ljude. Moj kruh nema premca. Ali bezveze se hvalim bez pokrića. Slike neću stavljat, jer je to ZAO kruh. Pun zlog glutena. Gluten je zao. Pekare su vorteksi zla.

U svakom slučaju, pateta je bila prejebena. Još pogotovo kad se ohladila. Uživali smo u njoj uz domaći kozji sir (također iz istog izvora odakle potječu jetrica i luk i ova salata na dnu - u kojoj se nalaze cherry rajčice i feferoni s našeg balkona - i koja je 100% uzgojena lokalno i ručno i totalno mi je to super i totalno je showoff:)



2 komentara:

  1. upravo tako - totalno showoff :D veliki lajk! obozavam jetricu, ali na ovaj nacin je jos nisam spravljala, pravim mental note :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajajaj! Prvi komentar i to od mog uzora <3 ah!
    Jetrica su najkompletnija hrana, čak iznad jajeta. Kad mi neko kaže da obožava jetrica, ta osoba mi odma u očima porasta na plus miljun.

    OdgovoriIzbriši