nedjelja, 9. rujna 2012.
Panči-balanči (zimnica)
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeij! Izvukla sam recepat od babe za najbolje balančane ikad. Dobro, možda ne ikad, ali top 3. Zapravo, balančane moraju samo bit sirove da budu nejestive. sve ostalo s balančanama je LJUBAV.
Dakle recepat, odma na početku, da ne zaboravim. Alo, recepat. S količinama i postupkom. Upute, mjere i sve! Juhu! Rijetki su ovakvi trenuci. Daklem; za 4 manje staklenke tj. cca litru i po. Pa si sad vi sami računajte...
- 3 kila balančana
- litra i po vode
- 750 ml kvasine (vinskog octa)
- 5 deka cukara
- česan sjeckan
- papar crni u zrnu
- ulje suncokretovo ili miješano suncokretovo/maslinovo
Daklem, ogulimo balančane i narežemo ih na fete prst debele. Posolit ih i poslagat u teću, poklopit nečim težim i pustit preko noći (nemora preko noći, može i kraće - to samo zato da se gorčina malo izvuče)
Vodu, kvasinu i cukar smiješat, uvalit u teću i čekat da uzavre. Dok to počne vrit, balančane treba dobro osušit, i onda ih kuhat u toj vodi i octu neko vrijeme, dok ne omekane (ne previše, nesmju se raspast).
Zatim, kad su kuhane treba ih dobro dobro dobro ocijedit i osušit. I tako osušene slagat u staklenke - malo česna i dva-tri-četri zrna papra, onda red balančana, pa zalit uljem, pa opet, česna i papra, pa red balančana, pa zauljit i opet... Dok se staklenka ne napuni.
Babu inače zovemo Panči <3 Pa sam zimnicu nazvala prigodno; Panči-Balanči.
Staklenke su skroz bezveze, te smo prve našli doma u špajzi. Kad krenemo u masovnu proizvodnju, nabavit ćemo neke dizajnerske iz ikeje LOL :P
P.S.
jedini problem koji nalazim u svemu je taj da česan eventualno pozeleni zbog vode iz balančana. Sljedeći batch koji ćemo radit ovih dana (kupili smo 6 kila) probat ćemo prvo malo spržit česan u ulju s kojim ćemo zaljevat. Bumo vidli <3
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nikad nismo pravili zimnicu od patlidzana. Bas zanimljivo...
OdgovoriIzbrišiNikad nije kasno! ;D
Izbriši