U medjuvremenu je majčica uradila juhicu od povrtja. Jako jako finu.
U juhici su se našle: luk, česan, mrkvica, celer, korijen i list petrusina, pomadora i patata, malo soli, vode i maslinovo ulje (za popržit luk i ostalo :) Još smo joj dodali noklice s posijama i malo graham brašna. Da se ima što za žvakat! Služi se toplo, u pjatima, ili zdjelicama :D
E, a onda, kad smo objedovale i odspavale, kako se kruv lijepo digo (ko blesav, dolaze mi braća na pizzu) počele smo se zajebavat s raznoraznim oblicima.
Pa smo odradili par pletesnica, jednu kiflu (koju smo prvu žrtvovali), onda jedan pužić... i tako...
Evo slika dole ispod, gle:
A ovaj nam je nekako najslađi, baš je nekako... krasan <3
I onda smo malo marendale, cupale smo domaći kruv u maslinovo ulje, ovaj put nije teta Marijino, nego od Uljare Zlokić, TZ Brnjal. Važno je samo da su iz Vele Luke <3
I dok smo mi to tako macali, ispekla se i "pogača" s maslinama.
Evo je na, baš je lijepa :)
I za kraj, jedan od rijetkih - recepata!!! I to s mjerama! Mjerodavnim!
RANORUJANSKI KRUH
5 šalica (2 deca) bijelog brašna (tip 550)
4 šalice graham brašna
1 i po šaliča pšeničnih posija (ovaj put od Ekozone, fine su sitne)
3 digo kvasca suhog (21 gram)
1 mala žlica sode bikarbone (uzvrh)
3 šalice vode
pola šalice ulja
jedan čep umeboši začina
Umijesiti, dobro izmijesiti, oblikovat kuglu i posuti obilno brašnom. Pokriti krpom i stavit na toplo.
I onda odspavat sat-dva, i taman će se lijepo dić. Ako bude premekan i gnjecav, bez straha posipat brašnom i umješavat dok se ne prestane lijepit. I onda ga oblikovat tradicionalno hrvacki ili kako oćete.
Ako volite sjemenke po kruvu, one će se zaljepit ako premažete nepečeni kruv sa rijetko umućenom vodom s malo brašna. I onda pospete sjemenke po tome i to je baš super super je ne otpadaju.
Napominjem samo da je ovo jako puno mase, cca 2 kila (vagali smo) i od jednog kila su svi ovi kruhi.
Ostatak tijesta će se večeras nać u nekoliko pizza sa svime i svačime. O tome ću vas definitivno obavjestit.
Isto tako napominjem da zbog zdravstvenih razloga izbjegavamo veće količine soli a bome i šećera, pa ako vam je gušt slobodno posolite jače (ja bih inače stavila još minimalno jednu do jednu i po malu žličicu soli morske sitne).
Znam da se čini da samo pizze jedemo. Al to su nam praktički "nedjeljnji svečani ručkovi".
Evo jedan ručak koji nije pizza. Čisto da vidite da nije nako kako se čini. Carsko meso iz pećnice i pečene patate s puuuuuno vlasca. Koliko sam shvatila, sutra za objed KOLENO <3
Nema komentara:
Objavi komentar