nedjelja, 9. rujna 2012.

Bombice od tamarinda

 MLJAC!



























I tako smo u nevjerici nekodan u Getrou kupili 500g tamarinda u ljusci, za 19,99 kn.
Divan je taj tamarind. Fini. Ljepljiv. Zajeban za očistit. Prvo smo ćućali, a onda smo skontali da će nam dopizdit, pa sam odlučila napravit nešto s njime. A zadnjih dana sve neke kuglice i perlice oko mene.



























Imali smo nešto suhih šljiva u Frizhideru, nešto sitno kokosa... A u međuvremenu sam imala "craving" da oću jest smokve. Suhe i svježe. Pa je jučer stari nabavio suhih smokava s Korčule <3 iz Žrnova. Smrznute, ali predivne. Sočne, slatke, kvalitetne, domaće... S lovorom, komoračem tj. moračem <3 predivne su. Zadnje 3 čuvam ljubomorno.



























Pa eto tako. U blender sam stavila mukom očišćen tamarind. Čišćenje tamarinda je poso iz pakla.
Nadalje. U blender su još išle suhe šljive, smokve, malo oraha, malo kokosa i sok od pola naranče. Sve to smeljano u bogatu ljepljivu smjesu biva vađeno u formi žličnjaka i rolano u još malo kokosa. Nakon što su se rashladili u Frizhideru, bile su super čvrste i spremne za servirung.

Okus je divan. Kiselkasto-sladak, fruktozast... I što je najbolje ne diže šećer. Ovaj desert je super-ultra pogodan za šećeraše obzirom da nije dodan nikakav zaslađivač, osim suhog voća. Ono možda jest jako slatko, ali zbilja je najzdravija moguća opcija. Ovaj desert je također bezglutenski i 100% paleo.

Pada mi na pamet još tisuću kombinacija, ali to bi bilo izmišljanje tople vode jerbo su kuglice od suhog voća prastara stvar.



















I kruh sam naravno isto pekla, pa sam poslala paket starome i ekipi koja mi je smokve nabavila.
O kruhu Zdravku nekom drugom prilikom, ali ambalaža mi je za popizdit <3











Broj komentara: 5:

  1. Evo sad sam guglala taj tamarind i odjednom mi djeluje poznato i više nemam pojma jesam li ga vidjela prije il ne :D No, nema veze, smokvice su mi jaaako fine i super su ove bombice :) A tek naljepnice, ma predobre, podsjećaju me na prijateljicu koja ima sličan rukopis i stil pisanja :)

    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvi put u životu sam ga eto vidla u dubrovniku u getrou - da ne povjeruješ. Inače sam sucker za sve te "egzotike" i imali smo raznoraznih umaka, dresinga, pasta, ekstrakata svakojakih, ali baš sirovi tamarind nisam imala prilike nigdje vidit (nisam svjecki putnik, mrdam samo po domovini LOL) ;)

      Izbriši
  2. obožavam tvoj DIY dizajn!!!
    i upravo sam poželjela ove kuglice

    OdgovoriIzbriši
  3. Nora, what is in these? figs, tamarind and ?? Food processed I presume .. look nice - I would like to try them ;o)) nice blog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. figs, tamarind, walnuts, coconut, dried plums (prunes?) and some orange juice - all of these very raw :D all well blended in food processor and rolled in some more coconut. the bombs taste great, but cleaning tamarind is hard work!!!

      Izbriši