četvrtak, 20. rujna 2012.

Najzdraviji muffini za šećeraše




















Obzirom na poražavajuć rezultat bockanja natašte od jučer ujutro, odlučila sam da nema više zajebancije.
Minimalne količine brašna, maksimalni udio posija i sjemenki. Nemogu se hranit paleo, ne da mi se, oću kruva. Ergo, napravila sam najzdravije muffine s minimalno brašna i maksimalno domaćih ulja i integralnih praznolikih vlaknastih dodataka. Da imam na šta namazat maslo sutra za doručak. Neznam do kad ću moć tamanit zobene pahuljice s jabukom i bananom i cimetom u mlijeku s ovakvim guštom. Sve mi se čini da se bliži kraj tog perioda.

Nego. Recepat? Ne. Natuknice.

- cca dec domaćeg maslinovog ulja
- cca dec domaćeg bučinog ulja
- 2 jaja
- graham brašno
- zobene i pšenične posije
- zobene pahuljice (mekane)
- mljevene lanene sjemenke
- zadnje 3 žlice umeboshi začina
- zadnje 2 žlice posnog sira
- cca dec i po mlijeka
- voda
- mineralna (jer nema praška za pecivo)
- soda bikarbona (jer nema praška za pecivo)
- sjemenke za po vrhu

Smjesta konzistencije jako gustih palačinki, pa još malo gušće. Šta da vam kažem. Moram počet vagat stvari. Al tad ne bi mogla u 17 minuta umjesit i stavit peć kruv za danas. Jbg.

Moram priznat da su odlični. Sočni, za divno čudo, iako na prvi pogled tj. dodir izgledaju tvrdo. Ovo bučino ulje im je dalo fini šmek bučinih koštica (logično), a sir i mlijeko su skupa s masnoćama bučinog i maslinovog ulja i lanenih sjemenki doprinjeli sočnosti. Soda bikarbona se uopće ne osjeća, vjerovatno jer je dio agenta za dizanje preuzela mineralna voda. Sve u svemu uspijeh. Okus bi super išao uz slane inćune ili još bolje črnce, s kojom maslinom.


























Jedino sranje je što se ne daju van iz kalupa tj. papira. Zaljepili su se. sigurno postoji neki trik, tipa da se pokriju s vlažnom krpom odozdola ili tako neš. Meh. Ne da mi se. Iskopavat ćemo ih uz objed. Baš me briga. Bitno da su jestivi.

A e, kad smo kod maslina, dobili smo pešes kila maslina lijepih zelenih s Kalamote - organski uzgoj LOL.
Izboli smo ih, pa ih sad potapamo u vodu svakodnevno. Uskoro će s moračem u salamuru. Jedva čekam ih jest. Nisam ih jela ima stogodina. Uh!

Inače, danas za objed klopamo pečenu kozu i kuhani mladi grah s minimalno patata i maksimalno maslinovog ulja. Zdravo zdravo, samo zdravo.
Pošto sam u frizhideru pronašla 3 krasne portobelice i pol kile šampinjona, a sinoć sam stavila namakat ječam, bit će i orzotto s gljivama. To ćemo vjerovatno sutra jest. Mislim da će bit najs. Stavit ću i jednu jabuku unutra, ou fak jea.

Moram se pazit još tjedan dana. Onda ćemo vidit na šta će šećer ličit. Ako bude sreće, past će krempita i čaša šampanjca. Ako ne, proslavit ću s nečim... integralnim.

Broj komentara: 5:

  1. Zanimljivi su muffini. Ja uvijek tražim nešto što mogu za doručak a nije obični kruh. Nego što je to umeboshi začin? Ja znam samo za umeboshi pastu. Može li se zamjenit s nečim, ne da mi se kupovat ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. ma to je nekakav priprevak od umeboši šljiva, vode i 35% soli, pa to koristim umjesto da solim, jer pazim radi tlaka... a da jelu neku glupu aromicu. I zvuči fensi. Ima za kupit u ovim dućkasima sa zdravom hranom, 2 i po deca 16 kuna. Naravno da nemoraš koristit to :D umjesto toga toplo preporučam stonsku sol! Ili bilo koju drugu ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bučino ulje, ajme volim ga do neba i nazad, preedivno je :) Super muffini, a želim ti da uspiješ proslaviti s kremšnitom... a nisu ni integralne stvari za bacit, dok god ovako njam njam izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako zanimljivi muffini, puni finih, zdravih sastojaka. Odlična ideja za doručak, bilježim :) Peći ću ih u silikonskim kalupima, muffini koje se lijepe u papirnim košaricama obično se u silikonskim lako izvade.
    Nadam se da je pala krempita i šampanjac :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. palo je svega i svačega, a najviše je palo svekrvinih kiflica :D mi smo pokušali pronać neke kvalitetnije kalupe, al u Dubrovniku ništa nema. A ako i ima da išta valja onda košta iljadu kuna :)

      Izbriši