ponedjeljak, 13. kolovoza 2012.

Superkajgana

Jebemti gestacijski dijabetes pt. 1

Eto ti ga na. Taman se počmem opet utapat u glutenu i divnim pšeničnim derivatima, kad ono - očekivano i nimalo iznenađujuće, no opet frustrirajuće do krajnjih granica. Ajde, reci trudnoj ženi da ne smije jest kruh i šećer. No dobro. Obzirom da je još malo ostalo za izdurat, držimo se pod kontrolom. I to jako dobro. 
Naravno da ne slijedim menu iz Vuk Vrhovca, već si sama slažem omjere. Bit trudan na 1800 kalorija dnevno je bezočno maltretiranje. 

Ne da mi se popovat i objašnjavat što kako i zašto. Ako vas zanima izvolite pročitat. Ima jedan divan blog. 
Gospođa si je dala truda, pa ja ne moram prepričavati već ispričano. Divan hommage paleo prehrani, ili po njenom "LCHF - low carb high fat". Živila panceta.

A evo jednog laganog, za sve trudnice s debilnom gušteračom i one koji se tako osjećaju, a vole masno.
Daklem:
- tikvice sirove (naribane) i/ili: kuhani kelj, kupus, blitva, mrkva, kojegod povrće se smatra primjerenim.
- jaja (2-3-4 komada)
- sjemenke (suncokret, lan, buča, sezam)
- sol i neki fini chilli (ovaj na slici je iz Istanbula <3 fala Oče)
- maslinovo ulje (za priganje)
- skuta / sir / svježi sir / parmezan - za kraj
- avokado (za dodatne kalorije i salatu)


I šta sad radimo s tim?
Nalijemo malko maslinovog ulja u tavu i uspemo sjemenke koje pustimo da se poprže dok ne počnu skakat okolo po špaheru. Pretpostavljam da smo u međuvremenu nasjeckali povrće tj. naribali tikvice. Dotične ubacimo u tavu na sjemenke i pustimo da se malo opuste. Kad su se opustile (ne previše) na njih nalijemo jaja koja smo prethodno izbatili s malo soli. Poklopimo i pustimo da se malo kuva. Ali kratko. Onda otklopimo i špatlom ili nekim širokim pomagalom za kuhanje preokrećemo komad po komad kajgane. Ne možemo nažalost cijelu preokrenut ko klasični omlet jer je puno tikvica u igri, a premalo jaja.
A onda, kad su jaja kuhana, ugasimo špaher. Po kajgani izmrvimo skutu ili svježi sir ili naribamo neki obični vulgaris sendvič sir. Poklopimo dok je još vruće da se mliječni proizvodi rastope. U međuvremenu ćemo čistiti avokado ili neko drugo krasno voće. 

Nakraju sve pospemo sa čilijem i poslužimo uz nasjeckani i blago posoljeni avokado uz opcionalno škropljenje limetom ili limunom.

Isto tako, moguće je u fazi prženja sjemenki ubaciti malo nasjeckane slanine, ili u fazi tikvica dodati malo češnjaka... Ovo na slici je varijanta napravljena s ostacima od kelja kuhanog na pari (u onim super bambusovim sitima šta kinezi kuhaju dim sum i slično)

Eto. Bude jako fino i slasno. I masno. A masno je okej. 
A kao bonus gratis evo još jedne hranjive sličice koja ne treba puno opisa :)

 

To je doručak. Avokado i kravlja skuta su zakon <3 <3 <3
Kao i paprike i balančane. I marelice. I rikula.

...

Idem jest nešto zdravo.

2 komentara:

  1. Marta, gestacijski dijabet nije tako redak i nadam se da ti još otkriće toga nije nanelo puno stresa. Ja ti savetujem da zaobiđeš taj blog i bilo koji blog koji daje takve vrste preporuka jer sam čitala nekoliko postova i (lekar sam) ne drže vodu sa medicinske strane, mnogi mogu i da naškode. Sledi upute tvog ginekologa, trađi pomoć u savetovalištu i sve će biti ok.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Jeleno, fala na brizi :D Znam da nije rijetko, pogotovo ako je u familji. A LHCF tj. paleo je nešto što mi je strast, a ne režim prehrane (paleogastronomija). Svako ko slijepo slijedi nekakav popis koji je napisao neko u nekoj knjizi je idijot, bilo da se liječi ili da želi smršaviti. Smatram da je potrebno da svatko sam shvati što je dobro za njega, ali to se ne može hraneći se u pekarama.

      A ginekolozi su kod mene da ih baš briga, takvi da su mi prepisali dijetu od 1800 kalorija, u kojoj svaki obrok sadrži kruh i/ili krumpir. S tim nutritivnim sastavom je nemoguće ne izgladnjeti se, pa ću se rađe šopati bademima, mesekom, ribicom, domaćim voćem i povrćem i ne bit živčana i gladna, nego vagat šnitu kruha ili pola krumpira od kojih mi šećer skače ko čiuvava na ecstasyju.
      Mene doktori nerviraju jer straše ljude. Zabrinuto odmahuju glavom i slijepo inzistiraju na uopćenom kalorijskom pristupu jer su moguće grozne komplikacije (btw, mene je majka rodila s 5 i po kila, evo me, radim, živim, plodna sam, relativno sam zdrava...)

      Dijabetes je industrija, i zapravo nikome nije u interesu da čovjeka izlječi od dijabetesa. Al o tom nekom drugom prilikom ;)

      Izbriši